RO / EN
AVOCAȚII VIITORULUI
Înființată în anul 2000, “Cosma & Asociații” a apărut pe firmamentul avocaturii din dezideratul de a oferi servicii specializate pe domenii de activitate, astfel încât gradul de competență al avocaților ei să se ridice la nivelul de exigență al unei piețe tot mai vibrante. O societate de avocatură dinamică, ce operează în trei orașe importante ale României - București, Constanța și Galați - “Cosma & Asociații” este sinonimă cu performanța și cu profesionalismul.
ÎN PRESĂ
25.11.2010
Unul dintre avocatii omului de afaceri Catalin Chelu sustine ca la dosarul cauzei exista "probe certe" care arata ca acesta a fost "determinat, santajat si provocat" sa ii ofere foloase materiale fostului secretar de stat din Ministerul de Interne, Dan Valentin Fatuloiu, scrie ziare.com.
12.06.2013
Astazi are loc un nou termen de judecata pe fond in dosarul in care ministrul Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice. In acelasi dosar mai sunt cercetati fratele ministrului, Lucian Fenechiu, Ioan Turbatu, Ion Marghidan si Petru Andronache, directori in cadrul Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.
10.07.2013
Spitalul "Panait Sarbu" si asistenta medicala Florentina Cirstea trebuie sa plateasca in solidar daune de peste 4,3 milioane de euro familiilor celor sase nou-nascuti care au murit in incendiul de la Maternitatea Giulesti si familiilor celorlalti cinci copii, dintre care doua perechi de gemeni, care au suferit arsuri grave, potrivit sentintei de marti a instantei Judecatoriei Sectorului 6.
19.07.2013
Chiar daca a fost condamnat definitiv la inchisoare pentru acte de terorism, Omar Hayssam ar putea fi rejudecat, ocazie cu care ar putea beneficia si de o pedeapsa redusa cu o treime. In 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea a trei jurnalisti romani in Irak, in aprilie - mai 2005, cazul acestuia constituind o premiera in Romania.
03.03.2013
Legislatia volatila, lipsita de predictibilitate, in privinta stimularii producerii de energie din resurse regenerabile, face ca proiecte importante din domeniu sa fie finalizate cu foarte mare intarziere sau pur si simplu anulate, considera avocat Manuela Dumitrache, coordonator departament in cadrul SCA Cosma si Asociatii.
14.05.2009
Romeo Cosma, managing partner la casa de avocatura Cosma si Asociatii, cu afaceri de 1 mil. euro anul trecut, a detaliat pentru DailyBusiness.ro cum se vede criza din persepectiva unui avocat si ce l-a determinat sa lase domeniul penal pentru avocatura de business.
13.01.2014
Avocatura.com continua seria de interviuri care ii are drept protagonisti pe cei mai tineri avocati din marile case de avocatura. Si asta pentru ca da, exista avocati extrem de tineri angajati in firme de avocatura renumite, in care cei mai multi dintre cei care aspira la aceasta profesie cred ca se ajunge numai dupa o anumita varsta si doar dupa o anumita experienta profesionala.
27.01.2014
Privite la inceput ca si element de noutate, ce isi vor regasi aplicabilitatea doar la nivel idealistic, dispozitiile art. 252-257 din Noul Cod Civil constituie in prezent, la mai bine de 2 ani de la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, obiectul mai multor dosare aflate pe rolul instantelor de judecata.
01.02.2014
In ultimele zile spatiul public a fost invadat de tot felul de afirmatii alarmiste potrivit carora odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal un numar insemnat de detinuti vor fi eliberati si astfel starea de securitate sociala ar putea fi afectata. Intr-o mai mare masura, intrarea in vigoare a Noului Cod Penal era asteptata cu speranta de catre persoanele private de libertate si de catre familiile acestora. Sesizand aceast interes cred ca se cuvin o serie de precizari.
10.02.2014
Putine din institutiile reglementate de Noul Cod Civil au adus atatea elemente de noutate precum cea a prescriptiei extinctive. Practic, in acest caz, se poate vorbi de o cu totul alta abordare a institutiei prescriptiei extinctive, care apare ca si institutie de ordine privata in actuala reglementare a Noului Cod Civil, spre deosebire de vechea reglementare, cuprinsa in Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, care consacrase caracterul de ordine publica acestei institutii. Desigur, problematica pe acest subiect este una vasta, de aceea voi avea in vedere, pentru tratarea comparativa a normelor imperative vs norme supletive, prevederile art. 2515 din Noul Cod Civil.
20.02.2014
Noul cod de procedura civila aduce elemente noi in ceea ce priveste dreptul de a solicita termen pentru lipsa de aparare in faza de judecata, insa nu prevede posibilitatea partilor de a solicita un astfel de termen in procedura de regularizare. Astfel, chiar daca legiuitorul nu mai limiteaza posibilitatea instantei de judecata de a acorda "un singur termen pentru lipsa de aparare", asa cum prevedeau dispozitiile art. 156 din vechiul Cod de Procedura Civila, acordarea unui termen in vederea angajarii unui aparator, in lumina noului cod de procedura civila, este conditionata de existenta unei situatii exceptionale, pentru motive temeinice si in absenta culpei partii sau a reprezentantului ei. In faza de regularizare noul cod nu prevede posibilitatea partii de a solicita termen pentru lipsa de aparare.
26.02.2014
Problema pe care o punem in discutie este aceea de a sti daca un condamnat care a savarsit o infractiune de inselaciune cu urmari deosebit de grave (disp. art. 215 alin. 1, 2, 3, 4, 5 VCP), pentru care a fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 10 ani sau mai mare, poate solicita, ca urmare a intrarii in vigoare a Noului Cod Penal, reducerea cuantumului pedepsei stabilite.
07.04.2014
Ce se intampla cand semnam "ca primarul"? Ei bine, riscam sa suportam rigorile legii. O demonstreaza cazul fostului primar al Sectorului 1, Gheorghe Padure - culmea, absolvent de Drept - care a avalizat (garantat personal) pentru un credit de 14 milioane de euro acordat de Bank of Cyprus societatii Sigma Proiect Development SRL, al carei administrator era. Cand aceasta a intrat in insolventa, Padure si-a negat calitatea de avalist, pentru a-si proteja averea personala de executarea silita. Dupa 3 ani de procese, doi avocati de la casa de avocatura Cosma & Asociatii au obtinut zilele trecute o hotarare definitiva a instantei, care a consfintit ca fostul edil a semnat intr-adevar in calitate de avalist (garant), pentru creditul acordat.
16.05.2014
Daca toti avocatii ar fi ca Roxana Vlasceanu, lumea (justitiei) ar fi un loc mai bun. E impresia cu care ramai dupa o discutie cu ea. Prima impresie pe care ti-o face, e cea a unei fiinte delicate. Roxana iti da senzatia unui om bun, si ti-o confirma foarte repede. Dar si a unui om modest, poate prea modest pentru binele lui. Avocat definitiv in cadrul Baroului Bucuresti de patru ani, in prezent colaborator al Cosma & Asociatii, ea marturiseste ca "nu sunt genul de avocat care sa ma promovez. Nu am o pagina de Facebook, dar nici pe alte retele. Asta desi am observat ca tendinta in ziua de astazi este ca noi avocatii, sa gasim modalitati de a ne face cunoscuti, pentru ca informatia circula in mediul online. Si de acolo o preia majoritatea publicului". O discutie cu o absolventa de Sociologie, dar si de Drept, despre rolul avocatilor in societate, si despre rolul fluturilor in avocatura.
10.06.2014
Avocat "cu drepturi depline" din martie 2011, Daniel Iorga este de parere ca "fiecare dosar e o realizare notabila. Nu pot sa spun ca realizarea notabila reiese dintr-o cauza anume, ci in fiecare cauza in care intri te implici emotional, te implici profesional, si practic reusita din fiecare cauza reprezinta o reusita notabila, in masura in care si onorariul e pe masura, si nu doar onorariul, ci si satisfactia clientului. Deci reusita notabila e fiecare dosar in parte, fiecare om multumit." Dupa trei ani de profesie, declara ca a inceput sa se specializeze e drept penal, "materie in care profesez in ultimii doi ani si jumatate cu preponderenta. Am si cauze civile, insa in materia dreptului penal profesez cu prioritate, si cele mai multe cauze sunt in materie penala." O discutie despre productivitate, literatura clasica si diferenta (subtila, cinica) dintre medici si avocati, cu unul dintre cei mai promitatori tineri exponenti ai profesiei din Romania.
17.11.2014
După primele speech-uri sub deviza "Nu am venit să țin un discurs", mă gândeam că pot să țin și eu unul: "Nu am venit să stau". Glumesc - parțial. Am stat, și chiar aproape două ore. Mai exact, la ceea ce s-a intitulat "Totul pe O Carte", competiție de public speaking organizată duminică la Institutul Cultural Român de băieții de la Self Trust Academy, Alin Comșa și Andrei Dunuță. Despre care v-am mai povestit.
04.12.2014
Decizia de joi a Curții Constituționale a României privind controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune este comentată pe Avocatura.com de un expert în materie, avocatul Romeo Cosma.
06.12.2014
Cine n-are avocați, să-și cumpere. Oh, wait. Unii dintre ei sunt priceless. Motto: Mai binecuvântat este cel ce dăruiește, decât cel ce primește. ~ avocatul Gheorghe Piperea
24.02.2015
Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal aspectele ce țin de reținerea concursului de infracțiuni sau a infracțiunii continuate în cazul săvârșirii mai multor acte materiale ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită suscită interes.
13.01.2016
Avocatul Cosmina Adnana Oprea, din cadrul biroului din Galați al "SCA Cosma și Asociații", publică pe Avocatura.com un material de specialitate despre cele mai proaspete modificări fiscale pe care le-a adus noul an.
15.01.2016
Infracțiunile economico-financiare - evaziunea fiscală, îndeosebi - cunosc un trend ascendent dacă ne raportăm la numeroasele amenzi date sau la reținerile efectuate de către organele abilitate pentru fapte penale de acest tip. Dincolo de reaua-credință a unor întreprinzători, o altă cauză a neregulilor economice se datorează și interpretărilor diferite în materia dreptului penal și în materia dreptului fiscal. Avocatul Romeo Cosma face o analiză, pentru Avocatura.com, a aspectelor privitoare la înregistrarea unor operațiuni fictive, modalitatea prevăzută la articolul 9, lit. c) din Legea 241 / 2005 - Calificarea unor operațiuni economice ca fiind fictive.
01.03.2016
Senatul a votat luni, în unanimitate, proiectul Legii dării în plată, o lege inițiată de către deputatul PNL Cătălin Zamfir și susținută intens de avocatul Gheorghe Piperea.
01.03.2016
Nimic nu este mai grăitor decât propria experiență. Ce face un avocat de provincie care după 10 ani de profesie într-un oraș mic se hotărăște să devină un "nume" în Capitala țării? Se reinventează. Conștient de faptul că "Bucureștiul nu avea cu siguranță nevoie de un avocat din Galați", Romeo Cosma a forțat totuși destinul și a reușit să mai "adune" alți 10 ani de experiență pe holurile instanțelor bucureștene. Fondatorul Avocatura.com și inițiatorul programului "Construiește-ți cariera", avocatul Romeo Cosma știe că poate vorbi despre carieră și succes în avocatură, folosindu-se de cel mai bun exemplu: propria evoluție profesională.
02.03.2016
Legea dării în plată a stârnit atâtea discuții aprinse, deoarece ea pune față în față două perspective: perspectiva de a pierde bani versus perspectiva de a pierde Casa (Casa cu literă mare).
03.03.2016
Legea dării în plată a declanșat o bătălie care se desfășoară cu o încrâncenare pe care nu am mai văzut-o din 2010, de la disputele pe Ordonanța 50 / 2010. Adevărul este că și atunci băncile, prinse în uraganul crizei financiare, prevesteau colapsul sistemului de creditare din România și, cu el, scufundarea întregii economii românești. Au supraviețuit și băncile și economia românească, amândouă neavând nimic altceva de făcut decât să se adapteze realităților de după "creditul cu buletinul" (dacă vreți să vă mai aduceți aminte) și prăbușirii întregului sector imobiliar.
28.03.2016
Tot mai des întâlnim în practică situații în care se reține a fi săvârșită infracțiunea de evaziune fiscală în forma reglementată de dispozițiile art. 9 lit. c din Legea 241 / 2005 în situația în care o societate cu un comportament fiscal adecvat este parte a unui circuit comercial în care o societate aflată în amonte nu-și înregistrează operațiunile comerciale desfășurate.
30.03.2016
Din când în când, fără să reușesc să programez în vreun fel astfel de momente, încerc să fac un bilanț al experiențelor de viață ce mi-au fost oferite. Așa reușesc eu să descopăr motivele pentru care sunt mulțumit de viața trăită și, totodată, așa reușesc să descopăr și ceea ce ar trebui să fac pentru a fi adaptat vremurilor.
27.06.2016
Avocatul Elena Ablai publică pe Avocatura.com un articol de interes despre limitele libertății de exprimare și cum pot fi acestea apreciate de către instanța de judecată. Nu este o noutate faptul că, imediat după intrarea în vigoare a noului Cod Civil, un val de acţiuni în justiţie a apărut, având ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a jurnaliştilor determinată de o eventuală încălcare a normelor din Codul civil ce instituie protecţia demnităţii, onoarei ori imaginii, instanţele fiind chemate astfel pentru a rezolva eventualul conflict intervenit între: dreptul la liberă exprimare şi dreptul la demnitate, onoare ori imagine.
07.07.2016
Dacă ești avocat definitiv, ai o experiență de minimum 2 ani în profesie și ești pasionat de Drept Civil și ai "îndeletniciri" în domeniul consultanței, atunci aplică acum pentru a face parte din echipa societății civile de avocați "COSMA ȘI ASOCIAȚII".
22.12.2016
Ieri a fost ultima zi de lucru, pe anul ăsta, la birou. Am anunțat clienții că intrăm în vacanța de Crăciun, am transmis urările de bine și chiar am împărțit cadouri. Vin sărbătorile! Vine Crăciunul! Ce facem noi astăzi? Muncim la birou. Vin sărbătorile!!!
31.03.2017
Societate de avocatură, cu vastă experiență pe piață, recrutează secretară. Persoanele interesate trebuie să fie (foarte) organizate, serioase, trebuie să știe să comunice conversațional în limba engleză, baza de clienți a casei conținând investitori străini, persoane juridice. Societatea garantează un mediu de lucru plăcut și constructiv.
01.02.2017
Chiar dacă nu există reacții din partea avocaților ca "instituție", să nu credeți că "haosul" creat în ultima perioadă în justiție nu-i afectează și pe ei. Avocații Ovidiu Budușan, Daniel Iorga și Gheorghiță Mateuț fac o analiză, exclusiv pentru Avocatura.com, a modificărilor aduse CP și CPP, a (ne)constituționalității acestora și a impactului asupra activității avocaților. De asemenea, avocații ne-au spus deschis cât cred ei că vor "cântări" protestele justițiabililor în destinul acestor acte normative.
02.03.2017
În urmă cu ceva timp vă amenințam că vom dezvălui cine sunt personajele și care a fost concret obiectul dosarului în care a avut loc acel "duel judiciar între avocatul «fraier» care își cunoaște cauza și avocatul care «țipă» doar pentru a ascunde «tăcerea» argumentelor". Ei bine, după ce s-au bătut cu pumnii în piept că au câștigat în prima instanță, iată că în apel libertatea de exprimare a presei și-a câștigat drepturile. Morala: Nu zice hop până n-ai sărit șanțul!
24.07.2017
Nu are decât 4 ani de experiență și cu toate acestea deocamdată nu are ce să-i reproșeze profesiei de avocat. A ales acest drum din iubire pentru oameni și pentru că mereu a vrut să fie de ajutor. Astăzi se poate mândri cu faptul că nu are niciun dosar pierdut în fața organelor fiscal, dar și cu mulți clienți care i-au devenit prieteni. Andreea Gligă, din cadrul societății "Cosma & Asociații", este un profesionist aparte: nu se sfiește să fie la 6 dimineața în depozitul clientului, și nici să vorbească o oră cu un client încarcerat, duminică seara.
16.08.2017
Young Accountants Association a dat startul înscrierilor pentru ediția a II-a la YAA Business School, o școală de business ce se va desfășura în perioada 4 - 10 septembrie 2017 la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din Timișoara. Avocatura.com va fi prezentă la eveniment în calitate de partener media.
31.08.2017
Nu mai este pentru nimeni nicio surpriză faptul că mentoratul (în orice domeniu) este pe cale de dispariție. Iar acest lucru va avea consecințe pe termen lung. Și nu vor fi deloc pozitive, ba dimpotrivă! Dar mai sunt câțiva profesioniști care-și pot lua din timpul lor pentru a-i sprijini pe alții, pentru a le observa și îndruma pașii. Mentorul de azi poate crea lumea profesională de mâine.
04.09.2017
Avocatura.com va fi prezentă în perioada 6-7 septembrie la Timișoara pentru a se întâlni și pentru a pune țara la cale cu tinerii prezenți la cea de-a II-a ediția a YAA Business School. Împreună cu avocații de la "Cosma și Asociații", vom împărtăși viitorilor economiști ai țării din culisele avocaturii de business, dedicând în același timp o oră specială pentru discuții privind riscul și importanța conformității în mediul de afaceri.
12.09.2017
Două zile de relaxare și muncă în același timp. Două zile în care ne-am făcut prieteni noi, în care am oferit informații și am primit feedback. Două zile petrecute cu trei avocați de business și 30 de economiști. Avocatura.com, partener Young Account Association, a fost prezentă la Timișoara, la YAA-Business School 2017. În sală au fost viitorii profesioniști din business iar noi am venit cu avocații specializați de la "Cosma și Asociații". Iată cum a fost!
28.11.2018
Cu o experiență pe piața avocaturii de peste 17 ani, Societatea Civilă de Avocați "COSMA ȘI ASOCIAȚII" își extinde echipa și recrutează avocat definitiv. Dacă ai cel puțin 4-5 ani vechime și experiență relevantă în consultanța comercială, dar și în litigii derivate din raporturile între profesioniști, și vrei să crești în domeniul acesta și mai mult, atunci alătură-te echipei "Cosma și Asociații".
06.11.2017
"Risk & Compliance" este un domeniu specializat al practicii avocațiale, dar și o categorie distinctă de reglementări, proceduri și practici implementate în activitatea companiilor. Riscul este de esența afacerilor, iar Conformitatea reprezintă o exigență ce limitează riscul activităților economice până la nivelul riscului de piață, asumat de către orice antreprenor.
13.11.2017
Zona relațiilor de muncă cuprinde o serie de probleme de compliance specifice, desi poate nu la fel de vizibile. Este cunoscut faptul că reglementările din legislația aferentă dreptului muncii conține norme imperative, care ar putea face ca întregul proces de conformare cu dispozițiile legale să devină unul relativ simplu, atât timp cât riscurile generate de acest domeniu pot fi facil identificate. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar așa.
15.11.2017
De cele mai multe ori, companiile sunt interpuse în cadrul unor circuite economice. Există furnizori, furnizori ai furnizorului și uneori chiar furnizori ai celor din urmă. Circuitul economic poate fi mai lung sau mai scurt funcție de specificul activității. Problema Riscului specific circuitelor economice vizează mai multe aspecte.
12.04.2018
Cu o amplă și diversă activitate în lumea avocaturii, societatea de avocatură "Cosma și Asociații" caută coleg pentru postul de PARALEGAL-ADMINISTRATIV. Dacă ești pasionat de știința Dreptului, organizat și vrei să aprofundezi domeniul juridic direct și nemijlocit, atunci acesta este locul în care te poți dezvolta!
10.06.2019
Cu o experiență pe piața avocaturii de peste 17 ani, Societatea Civilă de Avocați "COSMA ȘI ASOCIAȚII" își extinde echipa și recrutează avocat definitiv. Reprezintă un avantaj dacă ai cel puțin 4-5 ani vechime, experiență relevantă în consultanța comercială, dar și în litigii derivate din raporturile între profesioniști, și vrei să crești în domeniul acesta și mai mult.
21.03.2020
Elena Ablai, Senior Associate Cosma & Asociații, și Carmen Cârcotă, Colaborator Cosma & Asociații, detaliază într-un material realizat pentru platforma Avocatura.com despre situațiile și modalitatea în care se poate activa clauza de forță majoră. În principiu, aceasta poate fi aplicată în toate contractele pe care le are o companie, fie că sunt cu proprietarii de spații, fie cu angajații, fie cu furnizorii de utilități. Cele două avocate pot oferi asistență juridică pentru cazuri specifice prin intermediul platformei online de consultanță video Avocatura.com.
28.04.2020
In contextul starii de urgenta intituite prin Decretul nr. 195/2020 pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 30 de zile ca urmare a situatiei epidemiologice internationale determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 autoritatile, statale investite cu putere de legiferare, au intervenit in diferite sectoare ale vietii publice si private in scopul impiedicarii raspandirii coronavirusului dar si al prevenirii efctelor negative provocate de acesta, cu precadere de intreruperea activitatilor socioeconomice.
28.04.2020
Din cauza situației excepționale create de coronavirusul COVID - 19, Guvernul României a luat unele măsuri suplimentare, în principiu de natură financiar - fiscală, menite să diminueze efectele negative create față de participanții la viața economică. Aceste noi măsuri se aplică în mai multe domenii și au fost implementate prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 48.
20.05.2020
La data de 13.05.2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României decizia prin care au fost admise unele critici de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului ce au avut ca obiect unele dispoziții din ordonanța ce reglementează regimul general al stării de asediu și de urgență. Prin aceeași decizie au fost, însă, respinse criticile de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului privitoare la posibilitatea Președintelui României de a lua unele măsuri de primă urgență prin intermediul decretelor de instituire și de prelungire a stării de urgență.
22.05.2020
Având în vedere că starea de urgență instituită și prelungită prin decretele prezidențiale a încetat, însă pandemia de COVID-19 nu a dispărut, Parlamentul României s-a mobilizat și a adoptat Legea nr. 55 prin intermediul căreia creeză premisele-cadru pentru revenirea etapizată la starea de normalitate, fără sincope, inclusiv prin relaxarea masurilor aferente stării de urgență decretate.
20.05.2020
Din cauza noilor realități socio-economice și fiscal-bugetare, Executivul României a intervenit prin intermediul O.U.G. nr. 69 cu mai multe măsuri în domeniul fiscal, modificând și unele dispoziții legale din legea ce reglementează acest domeniu, Codul fiscal.
20.05.2020
Motivat de faptul că unele masuri de sprijin instituite în beneficiul persoanelor fizice și juridice nu îșî vor mai produce efectele odată cu încetarea stării de urgență dar și de faptul că neluarea unor măsuri în principalele domenii de activitate din societate ar putea dăuna grav populației și activităților economice pe termen lung, Guvernul României a adoptat O.U.G. nr. 70/2020 care a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 14.05.2020, dată de la care aceasta iși produce efectele.
06.10.2022
Societatea Civilă de Avocați "COSMA ȘI ASOCIAȚII" își extinde echipa și recrutează avocat definitiv.

Cu dedicație, pentru clienți
O veritabilă pepinieră de avocați, parte a noii generații de profesioniști ai dreptului din România, “Cosma & Asociații” se distinge prin atmosfera caldă de lucru, proiectele ambițioase de viitor și posibilitățile vaste pe care le deschide atât membrilor săi, cât și clienților care apelează la serviciile societății. Aceștia beneficiază de o experiență dedicată, care a devenit un trademark al “Cosma & Asociații”.